Lösningsfokuserat förhållningssätt på systemteoretisk grund
Det finns flera exempel på dialogisk praktik som fokuserar på vad som är känt som ”diskursiva metoder” – förändring uppstår i dialog och på ett deltagande sätt snarare än ett instruktionsmässigt sätt.
Jag använder gärna lösningsfokuserat förhållningssätt på systemteoretisk grund när jag gör tillitsbaserat ledarskap i praktiken. Lösningsfokus är ett förhållningssätt som bygger på systemteoretisk grund och på 50 års erfarenhet, utveckling, forskning och praktik. Förhållningssättet används av professionella som arbetar i de mest utmanande situationerna- psykiatriker, lärare, socialarbetare, höga chefer, konsulter och förändringsledare.
I det offentliga uppdraget ställs vi ofta inför situationer där människor och möten finns med i ekvationen, och då kan problemen inte lätt lösas på ett sätt. Verksamheter och inte minst offentlig sektor har försökt hitta sätt att klassificera människor och deras problem utifrån den grundläggande ”problemfokuserade” strategin. Det är varken framgångsrikt i mötet med människan eller i målarbete.
Traditionellt målarbete verkar oftast innefatta handlingsplaner för att nå målen. Offentliga uppdraget drivs av politiska mål. Och ändå innebär målarbetet alltför ofta dåliga resultat och ibland förbises hela områden eftersom de inte fanns i handlingsplanen. – och vi fortsätter ändå att göra våra handlingsplaner. I lösningsfokus finns ett mer användbart alternativ – små steg. De hjälper till att öka den faktiska handlingsförmågan!
Har vi lärt oss något?
I stället för att försöka lägga upp en handlingsplan behöver vi ägna oss mer åt de första små stegen – steg som kan tas i morgon, kostar lite och går framåt och som är hanterbara. Dessa steg vidtas, och kort därefter kan vi bedöma framsteg – ”vad är bättre?”. Har vi lärt oss något? Om saker och ting är bättre kan vi fortsätta att vara säkra på att vi går i rätt riktning. Om inte kan vi göra en ny bedömning. När händelser dyker upp kan vi svara på dem – utan att ha slösat mycket energi på långsiktiga planer som nu inte kommer att vara till någon nytta.
En verkligt utmanande fråga
Samskapande förändringsarbete hjälper dig att arbeta bottom-up och hitta lösningar på komplexa frågor tillsammans med andra. Open Space är en mötesform där deltagarna ges möjlighet att bidra med egna idéer och frågeställningar kring ett tema. Open Space är ett utmärkt sätt att på ett effektivt sätt få i gång tankar och idéer när en mindre eller större grupp jobbar med:
▪ en verkligt utmanande fråga
▪ en mångfald av deltagare
▪ komplexa faktorer
▪ när det finns engagemang (konflikt är en form av engagemang)
▪ när existerande organisationer behöver ny energi
▪ när kreativ planering behöver göras snabbt
Vill du veta mer om hur Förändringens nycklar kan hjälpa och stödja i den komplexa? Välkommen att kontakta mig eller boka en Förändringsfika här.