Det handlar om att bygga en kultur för lärande. Inte som en punktinsats, inte som ett tillfälligt projekt – utan som en grundläggande del av hur vi organiserar, leder och utvecklar våra verksamheter.
Vi ser det gång på gång:
Möten som inte leder någonstans. Viktiga frågor som aldrig får ta plats. Motsättningar som växer. Misstro, frustration, otrygghet. Allt detta är uttryck för en kultur som tappat riktningen. Men det behöver inte vara så.
Från avstannade möten till livsnärande utveckling
Med ett holistiskt tillvägagångssätt för organisationsutveckling kan vi skapa system som håller balansen – och snabbt hittar tillbaka när den förloras. För det naturliga tillståndet i en organisation är inte kaos, utan välbefinnande. När vi mår bra, individuellt och kollektivt, fattar vi klokare beslut, gör bättre val, och bygger en bättre framtid – tillsammans.
Lärande är inte en aktivitet. Det är en kultur
I mötet mellan människor skapas välfärden. Vill vi förändra resultatet, behöver vi börja där. I samtalet. I vardagen. I relationerna. En lärande organisation fångar upp kunskapen som uppstår i verkligheten – i samarbetet, i utmaningen, i reflektionen. Det stärker medarbetarna – och det stärker dig som ledare.
Det handlar inte om att alltid veta mest – utan om att vara närvarande, lyssnande, och kunna koppla det som händer här och nu till uppdraget och helheten. Det är så riktning skapas. Och mening.
Implementering – och avimplementering
När vi tänker utveckling pratar vi ofta om vad vi ska lägga till. Nya modeller. Nya rutiner. Nya insatser. Men lika viktigt är det vi behöver släppa taget om. Sådant som inte längre fungerar. Som inte bidrar. Som till och med stjälper. Sådant som inte är kunskapsbaserat.
Avimplementering handlar om att medvetet ta bort sådant som skapar obalans, eller som hindrar lärandet och utvecklingen. För att bygga det nya, måste vi också göra plats. Vi måste våga ifrågasätta det invanda – och göra det tillsammans.
Från motstånd till kraft
När vi skapar en utvecklingskultur i organisationen – där lärande är en gemensam och kontinuerlig process – händer något:
– Människor vågar uttrycka sig.
– Människor blir lyssnade på.
– Möten leder till förståelse och riktning.
– Engagemang frigörs.
– Lokalt ledarskap aktiveras.
Men det händer inte av sig själv. Det kräver struktur. Det kräver mod. Det kräver tid. Och det kräver ledare som visar vägen.
Det börjar med dig
Längst vägen har Förändringens nycklar ett flertal erbjudande som passar dig som är chef och ledare och som just nu arbetar med omställningen till ny socialtjänst.
Ett erbjudande är kursen Hållbara chefer och verksamheter – tillit i praktiken. Kursen ger dig verktyg att bygga denna kultur. Du får utforska skillnaden mellan traditionell och tillitsbaserad uppföljning, och du får träna på att leda lärande – på riktigt.
För att bygga en lärandekultur i omställningsarbetet börjar inte med system, utan med människor. Med dig. Med oss.
Det är så vi förändrar. På riktigt.