Förändring är svårt, inte minst den förändring som behöver ske på en mer djupgående nivå. Ju större svårighetsgrad på förändringen, desto mer tid behövs. Därför krävs bland annat kraftfulla metoder och bra processer i förändringsarbetet. Socialstyrelsen, SKR och RSS (regionalt stöd) ger visserligen verktyg, stöd och inspiration till kommunerna. Det är viktiga åtgärder, men de räcker inte för att stödja förändringsledning för att få alla med på tåget och samtidigt hantera den komplexa verklighet som socialtjänstens brukare och medarbetare befinner sig i. Det krävs en bredare ansats med fokus på helhetsperspektiv, tillit och samverkan samt enkla strukturer och processer som leds inifrån organisationen.
Socialtjänstens verklighet – en balansgång mellan krav och resurser
Senast jag blev utsatt för hot i tjänsten skrek en man att han skulle döda mig. Han ringde också min make flera gånger, och även om mina barn slapp undan den gången drabbades flera av mina medarbetare och deras anhöriga av ännu grövre hot. Det var en del av vardagen i min roll som chef inom socialtjänsten, där vi arbetade med barn och ungas behov av skydd och stöd. Trots att antalet orosanmälningar och utredningar ökade kraftigt fick vi ständiga krav på besparingar.
Att arbeta i en sådan miljö kräver att man kan balansera etik, lagstiftning, makt och evidens. Vi gjorde samtidigt under den tiden strategiska satsningar på kompetensutveckling, tillitsbaserat socialt arbete och interna stödsystem för att hantera krav och resurser. Men utmaningarna fortsatte. När vi efterfrågade dialog med högsta ledningen i kommunen blev vi ofta besvikna – möten aviserades men ställdes in, och det blev tydligt att våra perspektiv inte alltid prioriterades.
Tillit, samverkan och hållbarhet – vägen framåt
För att skapa en hållbar socialtjänst krävs mer än punktinsatser. Det behövs en långsiktig strategi och ett omställningsarbete som bygger på:
– Tillit och delaktighet – medarbetare och brukare måste få inflytande i utvecklingen av socialtjänsten.
– Samverkan och dialog – en kontinuerlig kommunikation mellan chefer, politiker och brukare är avgörande.
– Resurser och stöd – hållbara arbetsvillkor och ledarskapsutveckling är centrala för att kunna möta de växande behoven.
Här kommer två viktiga initiativ som kan bidra till en positiv förändring:
1. Framtidens socialtjänst – Förändringens nycklar
Bakgrund: Socialtjänsten genomgår en stor omställning, och för att navigera genom dessa förändringar behövs en strategi som grundar sig i ledarskap, kommunikation och kultur. ”Förändringens Nycklar” är en metodik som stöttar ledare och personal genom rådgivning, workshops och utbildningar.
Vad kan Framtidens socialtjänst bidra med?
– Stärka ledarskap och personalens kapacitet
– Främja en inkluderande och lärande kultur
– Bidra till hållbar förändring och långsiktig framgång
– Skapa en socialtjänst med ett tydligt fokus och riktning mot social hållbarhet, mänskliga rättigheter och hälsa
2. Onlinekursen: Hållbara chefer och verksamheter
Bakgrund: Många säger visserligen att verksamheten styrs och leds av tillitsbaserat men det tycks finnas en brist på konkretion. En hållbar socialtjänst behöver chefer som kan leda med tillit i praktiken, långsiktighet och balans mellan krav och resurser. Denna onlinekurs ger konkreta verktyg för att skapa en arbetsmiljö där medarbetare trivs och utvecklas.
Vad får du ut av kursen?
– Verktyg för tillitsbaserat ledarskap i praktiken
– Stöd för att skapa hållbara arbetsförhållanden
– Strategier för att minska stress och öka trygghet
– Praktiska insikter för att leda verksamheter genom komplexa utmaningar
Målgrupp: Chefer och ledare, främst inom offentlig sektor.
Avslutningsvis
För att skapa en hållbar socialtjänst behöver vi tänka långsiktigt och se helheten. Balansen mellan krav och resurser är central, och genom att satsa på ledarskap, kunskap och samverkan kan vi bygga en socialtjänst som är stark, trygg och rättssäker – för både medarbetare och brukare.
Vill du veta mer om hur ”Förändringens nycklar” och onlinekursen kan hjälpa din organisation? Välkommen att ta kontakt för mer information!