Socialt arbete och tillit i förändringens tid: Utmaningar och möjligheter

I takt med att samhället förändras i snabb takt ställs nya krav på hur vi organiserar socialt arbete. Områden som kvinnors skydd, avhopparverksamhet och stöd till människor i utanförskap har allt oftare lagts ut på entreprenad, vilket väcker frågor om ansvarsprinciper och kvalitet.

Utmaningar i samskapandet

Samtidigt ser vi att civilsamhällets organisationer spelar en allt större roll, ofta med fokus på att involvera personer med egna erfarenheter av exempelvis utanförskap, kriminalitet eller missbruk. Men trots de goda intentionerna finns risker med dagens utveckling. När brukarinflytandet inte integreras i ordinarie verksamhet utan placeras i parallella strukturer eller helt utanför offentliga myndigheter, kan det leda till otydligt ansvar. Relationen mellan det offentliga uppdraget och externa aktörer – privata som ideella – riskerar att skapa ohederliga allianser, där både resurser och tillit förbrukas på fel sätt. 

En av de största utmaningarna är att det ansvar för välfärden som ligger på det offentliga riskerar att skjutas över på brukarna själva eller utnyttjas av oseriösa aktörer. Det underminerar den expertis som socialarbetare, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper tillför. Om tilliten till brukarens kompetens undermineras, eller om brukarinflytandet används på fel sätt, riskerar vi att skapa ett ännu större utanförskap för redan marginaliserade grupper. Detta är en av de negativa konsekvenserna av en utveckling där nyliberal retorik kombineras med en föränderlig socialpolitik och brist på etisk kompass. Samhället förlorar möjligheten till samskapande kraft, resurser som kunde användas till utveckling slösas istället på kontroll och granskning. Samtidigt som de seriösa aktörerna får samtidigt betala ett mycket högt pris.

Vägen framåt: Tillitsbaserat ledarskap och integrerade processer

För att möta utmaningarna krävs ett nytänkande, där samverkan mellan brukare, professionella och offentliga aktörer prioriteras. Tillitsbaserat ledarskap är en nyckel till detta. Det handlar om att skapa öppenhet, dialog och en stark inre kompass som ledare. Ett tillitsbaserat förhållningssätt innebär att vi använder oss av våra etiska värderingar och vår personliga ledarskapsförmåga för att bygga trovärdighet och skapa hållbara förändringar.

Samhället behöver fler integrerande processer som lyfter fram positiva samhällsbyggande krafter. Genom att fokusera på samarbete, ömsesidig tillit och gemensamt lärande kan vi vända dagens utmaningar till möjligheter.


På gång hos Förändringens Nycklar:

  1. Onlinekursen Hållbara chefer och verksamheter – tillit i praktiken
    Lanseras i januari 2025! En kurs som bland mycket annat ger dig verktyg för samskapande, facilitering och delaktighet. Du får kunskaper om perspektiv, roller och positioner samt hur du stärker ditt etiska ledarskap. Anmäl dig genom att kontakta redan idag.
  2. Föreläsningen Samskapande förändringsarbete – om utanförskap och tillhörighet
    En inspirerande föreläsning om att mobilisera läkande krafter och leda förändring tillsammans med andra. Föreläsning
  3. Programmet Framtidens socialtjänst – stöd genom Förändringens Nycklar
    Specialiserade program för ledare och personal som möter förändringens krav i socialtjänsten. Fokus på ledarskap, kommunikation och hållbar kultur. Framtidens socialtjänst
  4. Stammtisch Open Space Malmö
    En mötesplats för dialog och samskapande genom Open Space Technology. Nästa träff är snart här – läs mer på vår hemsida!

Förändringens Nycklar fortsätter att stötta ledare, medarbetare och verksamheter i att möta samtidens utmaningar med framtidens verktyg. Välkommen att delta i våra aktiviteter och utforska möjligheterna med samskapande förändringsarbete!


Här finns fler inlägg

Jag skriver om ledarskap, organisation och olika samhällsutmaningar. Låt dig inspireras och utmanas genom att läsa mina historier, artiklar och reflektioner. Välkommen att kommentera och dela med dig om vad du själv tycker och dela gärna i sociala media!