Självcensur och tystnadseffekten
Den svaga länken i organisationer är ofta den uppåtriktande feedbackloopen. Sidney Yoshida beskriver det i bilden om The iceberg of ignorance. Bilden visar ett toppigt isberg och att ju högre upp i organisationen man rör sig, desto mer censur och brist på information om problem. Jag brukar ibland ta hjälp av Janssens modell Fyrarummaren för att i dialog sätta ord på självcensuren. För att främja tillit i organisationen behöver synpunkter, idéer och erfarenheter föras vidare till högre beslutsnivåer för att inte bidra till det som forskningen kallar för MUM effekten- Minimizing Unpleasant Message, tystnadseffekten där dåliga nyheter filtreras, censureras bort medan goda nyheter ensidigt förs upp och ger en osann bild av läget. Det bidrar till en tystnadskultur som hämmar tillit.
En inre kompass
En viktig kärnkompetens i tillitsbaserat ledarskap är att ha en inre kompass. Att inte skylla på andra, vara ansvarig, göra medvetna personliga val utan att känna sig trängd eller påtvingad utifrån. I rollen som ledare och som kompass blir förmågan att kunna göra det du säger extra viktigt. (Walk the talk) Att visa vägen genom praktisk handling.
Önskar du att leda dagens och framtidens utmaningar på ett hållbart sätt? Vill du leda tillitsbaserat men vet inte riktigt hur? Vill du öka din kunskap om få verktyg för hur du kan göra i praktiken?
Kursen Hållbara chefer och verksamheter
Ett lättillgängligt tips är kursen Hållbara chefer och verksamheter genom tillitsbaserat ledarskap i praktiken får du kunskaper om hur du gör tillitsbaserat ledarskap i praktiken. Kursen som jag har utvecklat tillsammans med Komlitt kompetens Välkommen att beställa kursen eller börja med att göra ett smakprov på kursen och tillhörande arbetsbok här.