Det tycks alltid hända bra saker när människor samlas i en cirkel! 

Det var med stor glädje som jag deltog på ett Open Space möte tillsammans med kommunen och personer från idéburen sektor. Jag har mestadels jobbat med människor i mitt yrkesliv och ett av de roligaste och mest givande uppdragen hittills var för mer än 10 år sedan när mitt fokus var på ökat brukarinflytande inom socialtjänsten.

Nu är förändringarna extra stora och komplexa

Tillsammans med personer från olika föreningar och civilsamhället testade och utvecklade vi metoder för inflytande och delaktighet. Då för tiden fanns det ett förhållandevis stort politiskt stöd för delaktighetsprocesser. Traditionell offentlig förvaltning ifrågasattes. Det uttalades ofta att det var viktigt att ta vara på brukares kunskaper, erfarenheter och kraft var så viktigt för evidensbaserad praktik och för en bättre socialtjänst. Sedan dess har vindarna blåst åt lite olika håll. Det tycks nu delvis vara en återgång till en traditionell offentlig förvaltning där tyngdpunkten lutar åt rättssäkerhet, ansvarighet och åt att följa regler och politiska beslut.  Samtidigt är en ny socialtjänstlag på gång att införas som handlar mycket om tidiga insatser och tillgänglighet och senast igår pratade senast igår socialtjänstministern om att det offentliga inte klarar sig utan frivilliga krafter. Socialtjänsten och det kommunala välfärdsuppdraget är i ständig förändring, just nu är förändringarna extra stora och komplexa. 

Det är sedan gammalt att det offentliga ska ta vara på kraften och kunskapen. Delaktighet och inflytande går inte att välja bort. De som behöver kunskapen, ska se till att skaffa den. Då är det också viktigt att ha ett arbetssätt som fungerar för att ta vara på kraften och för att få till en hållbar utveckling. 

Dagens Open Spacemöte handlade om vad kommunen och föreningarna kan göra bättre tillsammans och resultatet i mötet var 9 olika dialograpporter om ämnen på det temat. 

Open Space metoden

Open Space metoden är baserad på principen om självorganisering och samskapande, vilket innebär att deltagarna själva skapar agendan och tar ansvar för att genomföra de olika aktiviteterna. Detta gör att mötena blir dynamiska och anpassningsbara vilket gör det möjligt för deltagarna att engagera sig i det som intresserar dem mest och ta ansvar för att bidra i dialogen. Det verkade som att alla deltagare från kommunen och från föreningarna var nöjda med dagens Open Spacemöte. Det är jag också! 

Är du nyfiken på Open Space? Kontakta mig eller boka en tid för en Förändringsfika här.


Här finns fler inlägg

Jag skriver om ledarskap, organisation och olika samhällsutmaningar. Låt dig inspireras och utmanas genom att läsa mina historier, artiklar och reflektioner. Välkommen att kommentera och dela med dig om vad du själv tycker och dela gärna i sociala media!