En bristande tillit
Enligt rapporten har över en kvarts miljard kronor gått till fallskärmar åt höga chefer – en summa som väcker frågor kring etik, moral och maktmissbruk.
Det är en problematisk bild som målas upp, och den ger upphov till allvarliga funderingar kring den offentliga förvaltningen och dess ledarskap. Medan skattepengar används för att täcka dyra avtal för avsatta chefer, finns det en bristande tillit till att dessa chefer agerar i medborgarnas och organisationernas bästa intresse. Det är ett mönster som inte bara underminerar tilltron till våra offentliga institutioner utan också underminerar själva syftet med deras existens.
Det krävs en djupgående förändring
För att möta denna problematik krävs det en djupgående förändring i hur vi tänker kring ledarskap och styrning inom det offentliga. En viktigt ledarskapsfilosofi som har framhävts är det tillitsbaserade ledarskapet och övergången från en tystnadskultur till en tillitskultur; en kultur där öppenhet, ansvarstagande och etiskt föredöme står i centrum. Det handlar om att inte bara ha rätt regler och riktlinjer på plats, utan också att främja en kultur där medarbetare och chefer känner sig trygga att lyfta problem och ifrågasätta handlingar som strider mot organisationens värderingar.
”Håll-käften-pengar”
I sammanhanget kan också nämnas att det tyvärr finns många exempel på medarbetare som köps ut från det offentliga uppdraget med hjälp av avgångsvederlag med något som liknar fallskärmsavtalen men som vilar på helt andra grunder, förutsättningar och villkor. Då handlar det inte om misskötsel utan snarare tvärtom; medarbetare som utgår från värden såsom ovillkorligt ansvar, rättvisa och lika värde för alla invånare som möts av att högre ledare köper sig fria från svåra och komplexa situationer de själva inte klarar av att hantera. I stället för att lyssna till och agera på signaler från medarbetare på ett konstruktivt sätt använder sig den högre ledaren av det som ibland kallas för ”Håll-käften-pengar” och skapar rutiner för att köpa ut dem som inte passar in. En quick-fix präglat av ett censurerat ledarskap som lägger locket på.
Frågan vänds nu mot Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) men de verkar backa från att ge svar. SKR har ingen generell policy eller riktlinjer för hantering av sådana situationer. Ansvaret för att hantera sådana situationer vilar på den enskilda kommunen eller regionen och på ledarskapet i just den organisationen. Varje medlem är sin egen arbetsgivare och ansvarar för att utforma sina anställningsavtal och dess tillämpning.
Den nuvarande situationen är inte bara ett resultat av bristande individuellt ledarskap utan också av strukturella brister i hur våra offentliga organisationer styrs och leds. Hierarkiska strukturer och tystnadskultur bidrar till att skapa en miljö där felaktiga beslut och missförhållanden kan frodas utan att upptäckas eller ifrågasättas när kritikerna har tystats. I en sådan kultur finns det utrymme för ett destruktivt heroiskt chefskap och för att det självcentrerade despotiska ledarskapet kan verka fritt.
Tillitsbaserat ledarskap är nyckeln
Tillitsbaserat ledarskap är nyckeln till att främja en annan kultur. Det handlar inte bara om att ha en inre kompass och ta personligt ansvar, utan också om att skapa en miljö där tillit är själva grundvalen för samarbete och prestation. Genom att vara transparenta, lyhörda och medvetna om det egna ledarskapet kan vi bygga starka och hållbara organisationer.
För att åtgärda problem måste vi utmana det traditionella ledarskapet och styrningen inom det offentliga. Vi behöver gå bortom toppstyrning och hierarkier och i stället omfamna en styrning och ledning som präglas av tillit, dialog och samverkan. Det är först då som vi kan skapa en verkligt hållbar och ansvarsfull offentlig förvaltning som arbetar för medborgarnas bästa.
Granskningen från Expressen är en viktig påminnelse om behovet av förändring inom det offentliga ledarskapet. Det är dags att vi gemensamt tar ansvar för att skapa en mer transparent, ansvarsfull och tillitsbaserad kultur inom våra organisationer. Bara då kan vi bygga en offentlig förvaltning som verkligen tjänar medborgarna och samhället som helhet.
Hösten är snart här och det är dags att boka handledning. Jag har utrymme för några uppdrag till. Varmt välkommen att kontakta mig för handledning av ledare individuellt eller i grupp. Ta kontakt eller boka en tid för Förändringsfika här.