Att förstå sin egen utsatthet och fokusera på hållbarhet

I kontaktyrken är det viktigt att förstå sin egen utsatthet och ha sätt att kunna hantera stress och i vissa yrken är det även extra viktigt att förstå sin egen utsatthet av andras trauman. Det är en central del av att kunna arbeta professionellt och samtidigt vara hållbar som människa.

Att möta människor i utsatta situationer

Detta är något som Jakob Carlander inspirerat mig till då han för några år sedan berättade om sin och Andreas Wedeens bok ”Att förstå sin egen utsatthet: stöd för professionella i människovårdande yrken” (Liber, 2019)

Kontaktyrken, som präst, sjuksköterska, väktare, socialarbetare och omsorgspersoner, kräver ofta att man möter människor i utsatta situationer. Det kan vara påfrestande och ha en påverkan på ens egen mentala och emotionella hälsa. Att känna igen och förstå sin egen utsatthet är första steget mot att kunna hantera den på ett hållbart sätt.

Hjälpa andra och hjälpa oss själva

En annan inspiratör på ämnet är forskare och socialarbetare Brené Brown och hennes forskning om vår förmåga att vara sårbara, empatiska, tillhöra och älska. Har du inte sett någon av hennes TED talks om kraften i sårbarhet så är min varmaste rekommendation att du gör det. 

Sedan några år tillbaka har jag ett hjul uppsatt på väggen i mitt arbetsrum. Då och då kikar jag på den för att checka av att jag gör saker som bidrar till min fysiska, psykologiska, känslomässiga, existentiella, personliga och professionella balans. För att kunna vara till hjälp för andra måste vi först kunna hjälpa oss själva.

Hållbarhet handlar om balans

Hållbarhet handlar inte bara om att ta hand om vår fysiska hälsa genom rätt kost och motion, utan det handlar även om att vårda vår mentala och emotionella välmående. Vi behöver balansera olika aspekter av vårt liv för att kunna prestera och fungera optimalt och hållbart i vårt arbete. Kultur, att ägna sig åt en hobby eller att helt enkelt krama en vän är faktorer som kan vara lika viktiga som kost och träning för att orka med ett arbete med människor.

I min utbildning Hållbara chefer och verksamheter, som jag har utvecklat tillsammans med Komlitt kompetens, får du konkreta verktyg som du kan använda dig av för ett hållbart ledarskap. Genom att integrera dessa verktyg i ditt arbete kan du inte bara förbättra din egen balans och välmående utan även skapa en mer hållbar och stöttande miljö för dina kollegor och medarbetare. Läs mer om utbildningen här.

Navigera med tillitsbaserat ledarskap

För chefer i kontaktyrken kan tillitsbaserat ledarskap vara särskilt värdefullt. Det handlar om att bygga förtroende och skapa en trygg arbetsmiljö där medarbetare känner sig sedda och värderade. Genom att ge medarbetare utrymme att utveckla relationen till sig själva och sina egna behov kan du skapa en starkare och mer hållbar organisation.

När jag handleder chefer i kontaktyrken, fokuserar jag på att utveckla deras relation till sig själva. Att vara i kontakt med sina egna känslor, behov och gränser är avgörande för att kunna stötta andra på ett meningsfullt och hållbart sätt. Det handlar om att hitta en balans mellan att vara engagerad i sitt arbete och samtidigt bevara sin egen välmående.

I kontaktyrken är det lätt att bli uppslukad av andras behov och trauman. Men genom att förstå sin egen utsatthet och fokusera på hållbarhet kan vi fortsätta att göra en meningsfull insats i vårt arbete samtidigt som vi tar hand om oss själva. Det handlar om att hitta den balans som gör oss till bättre medmänniskor och mer effektiva professionella, och det är en resa mot hållbarhet som är väl värd att påbörja.


Här finns fler inlägg

Jag skriver om ledarskap, organisation och olika samhällsutmaningar. Låt dig inspireras och utmanas genom att läsa mina historier, artiklar och reflektioner. Välkommen att kommentera och dela med dig om vad du själv tycker och dela gärna i sociala media!